TEKNOLOJİ

Samsung, 2027’de 1.4nm Sürecinin Seri Üretimine Başlayacak

Son yıllarda birçok üretici Moore Yasasının artık çalışmadığını söyledi. Hatırladığınız gibi, bahsedilen prensip işlemcinin verimliliğinin her 18 ayda bir ikiye katlanmasıdır. Çok uzun zaman önce Samsung, 3nm sürecinin seri üretiminde liderliği ele geçirdi. Ayrıca, bu yıl Haziran ayında yeni proses düğümünün üretimine başlamanın yanı sıra, Güney Koreli şirket gelecek nesiller için planlarını açıkladı. Özellikle 2nm sürecini 2025’te görmeliyiz. Bugün şirket , 1.4nm sürecinin 2027’de seri üretime geçeceğini söyleyerek bir açıklama daha yaptı.

Samsung’un 1.4nm Süreci

Samsung’un döküm işi başkanı Cui Shirong, yeni nesil süreç üzerinde çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Ayrıca, ikincisi, yeni nesil transistör yapısı tam kapı (GAA) teknolojisine dayanacaktır. Ardından, şirketin 2025’te 2nm çip üretimi ve 2027’de 1.4nm işlem gerçekleştirmeyi planladığını da sözlerine ekledi.

Şu anda, 1.4nm sürecinin belirli ayrıntıları hakkında hiçbir bilgimiz yok. Dürüst olmak gerekirse, transistör yoğunluğu, performansı ve güç tüketimi hakkında konuşmak için henüz erken. Ancak Samsung’un şu anda 1.4nm sürecinden bahsetmesi şirketin hırslarını gösteriyor.

Her neyse, Samsung’un 1.4nm sürecini seri üretime geçirmek isteyen tek şirket olmadığı bir sır değil. Şu anda TSMC ayrıca 3nm’lik bir tesis inşa ediyor . Hatta şirket 2nm üretiminin 2025’te başlayacağını bile duyurdu. Üstelik birkaç ay önce 1.4nm sürecini ele almak için bir ekip kurdular. Şimdi, TV0’ın ilk aşamasında.

Ayrıca Intel, 2025’te iki nesil 20A ve 18A işlemi seri üretecek. Bunlar 2nm ve 1.8nm mobil çiplere eşdeğer. Bunun 1.4nm bir süreç olmadığını anlıyoruz. Ancak üç üretici arasındaki rekabet şiddetli olacak.

Son olarak, 1.4nm sürecinin seri üretimine başlamak için üreticilerin ASML’nin yeni nesil yüksek NA EUV litografi makinesine ihtiyacı var. NA sayısal açıklığı mevcut 0,33’ten 0,55’e değişecektir. İkincisi, litografi çözünürlüğünü daha da iyileştirir. Makine 2026’da piyasaya çıkacak. Ancak bundan önce müşteriler gelecek yıl prototipleri almaya başlayacak.

Başa dön tuşu