GÜNDEM

Yurt dışındaki diplomatik misyonlarda oy verme işlemi sona erdi

Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri için yurt dışındaki diplomatik misyonlarda oy verme işlemi 9 Mayıs’ta sona ererken, yurt dışındaki vatandaşlar sınır kapılarında oy kullanmaya devam ediyor.

Dün birçok Avrupa ülkesinde sandıklar kapatıldı. Ancak Avusturya, Danimarka, Fransa, Almanya ve Lüksemburg’da oylama 9 Mayıs’ın sonlarına kadar devam edecek.

Türk vatandaşları, belirlenen seçim bürolarından randevu almadan oy kullanırken, 73 ülkede 156 noktada sınır kapılarında da oy kullanabildi.

Süresi içinde oy kullanamayanlar, 14 Mayıs’a kadar 46 gümrük kapısında oy kullanabilecek.

Seçim bürolarında oy verme işleminin tamamlandığı ülkelerde, kullanılan oyların Türkiye’ye getirilmesi için uçak kiralandı. Uçaklarda, sandıkların Ankara’ya nakli için komisyon, diplomatik kurye ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) görevlendireceği personel bulunuyor. Siyasi parti temsilcileri de tüm aşamalara gözlemci olarak katılabilirler.

Olası bir ikinci tur oylamada vatandaşlar 20-24 Mayıs tarihleri ​​arasında belirlenen işyerlerinde, 28 Mayıs’a kadar gümrüklerde oy kullanacak.

Seçmenler dört cumhurbaşkanı adayı arasında seçim yapıyor: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Sinan Oğan.

Bu arada 24 siyasi parti ve 151 bağımsız aday 600 üyeli parlamentoda sandalye için yarışıyor.

Türk gurbetçiler, 14 Mayıs seçimlerinde yüksek bir sivil katılım gösterdiler, çünkü konsoloslukların önünde oy kullanmak için uzun kuyruklar oluşturdular ve bu da hükümetin bazı ülkelerde fazladan sandık kurmasına neden oldu.

YSK’nın açıkladığı verilere göre, 8 Mayıs itibarıyla yurt dışında yaşayan 1,6 milyondan fazla Türk, ülkenin yeni cumhurbaşkanı ve milletvekillerini seçmek için oy kullandı.

YSK, Türkiye’nin en önemli diasporasını barındıran ve aynı zamanda 1,5 milyon civarındaki en fazla seçmeni barındıran Almanya ile dokuz ilde ilk kez sandık kurulması konusunda anlaşamayınca, toplam 42 ek sandık kurulmasına karar verdi. Bu bölgelerin yakınında oy sandıkları.

Kurul ayrıca bir toplantıda Fransa, Hollanda, Avusturya ve Lüksemburg’da toplam 32 ekstra oy sandığı kurulmasını kararlaştırdı.

Türkiye, ülke tarihinde ilk kez Beyaz Rusya, Brezilya, Estonya, Fas, Karadağ, Kore Cumhuriyeti, Libya, Litvanya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Slovakya ve Tanzanya’ya sandık taşıdı. Bu arada konsey, Kuzey Afrika ülkesinde tırmanan çatışmalar nedeniyle Sudan’da kurulacak olan oy sandığını iptal etti.

Denizaşırı oylar, cumhurbaşkanlığı anketlerinde yarım puana kadar katkıda bulunabilecekleri ve potansiyel olarak sonuçları etkileyebilecekleri için belirleyici olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu