EKONOMİ

Sakın Çöpe Atmayın: Evinizde Değerli Bir Ürün Olabilir, Hurdacılar Talep Ediyor!

Kullanılmayan Elektronik Cihazlar Hakkındaki İlginç Gerçek

Teknolojinin hızla geliştiği günümüz dünyasında elektronik cihazlarımızı daha yeni ve daha iyi modellerle değiştirme eğilimindeyiz. Bu da çok fazla elektronik atık oluşmasına neden oluyor. Ancak pek çok kişinin bilmediği şey, kullanılmayan bu elektronik cihazların aslında çok değerli olabileceğidir.

Birleşmiş Milletler Üniversitesi ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından yayınlanan bir rapora göre, yalnızca Türkiye’de 623 ton e-atık var ve bu da toplam değeri 55 milyar avroyu buluyor. Bu, dolabınızda toz toplayan eski akıllı telefonların, dizüstü bilgisayarların ve diğer elektronik cihazların bir servet değerinde olabileceği anlamına gelir.

Elektronik cihazlara yönelik artan talep, e-atık alım satımı konusunda uzmanlaşmış hurdacıların artmasına neden oldu. Bu kazıyıcılar her zaman altın, gümüş ve paladyum gibi değerli malzemeler içeren atılmış elektronik cihazları ararlar.

Hurdaya çıkarılan elektronik cihazlardan biri de cep telefonudur. Altın ve paladyum gibi değerli metaller içeren anakart, önemli miktarda paraya mal olabilir. Çok miktarda e-atıktan çıkarıldığında küçük miktarlarda altın bile hızla birikebilir.

Artık kullanmadığınız eski bir akıllı telefonunuz veya başka bir elektronik cihazınız varsa, onu atmak yerine geri dönüştürmeyi düşünün. Geri dönüşüm, elektronik atıkların azaltılmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda para kazanma fırsatı da sağlar.

DÜKKANINI BU CİHAZLARLA DOLDURDU

Eskişehir’de telefon tamirciliği yapan Hıdır Yıldız, hurda olarak görülen cep telefonlarını toplayarak ana kartlarını söküyor. Dükkanınca binlerce hurda cep telefonu biriktiren Yıldız’ın bunu neden yaptığını duyunca ağzınız açık kalacak.

Her hurda cep telefonun bir servet taşıdığını belirten 30 yaşındaki Hıdır Yıldız, “Ana kartlar elektronik sistemlerin çoğunda var ve sarı gördüğünüz alaşımların yüzde 99’u altın” diyerek sırrını açıkladı. Cep telefonlarında servet yatıyor, sakın çöpe atmayın.

PARAYA PARA DEMİYOR

Dükkanın biriktirdiği cihazlara dikkat çeken Hıdır Yıldız, “Bir gün İstanbul’dan buraya gelen birisini misafir ettim. Telefonların içerisindeki ana kartları, kiloyla belirli fiyatlarda satın aldıklarını anlattı. Ben de elimde bir sürü çalışmayan telefon bulunduğunu ve o cihazların ana kartlarını çıkartabilmem için aşağı yukarı bir hafta sürebileceğini söyledim. Sonrasında ise internetten ana kartların üzerindeki altının nasıl ayrıldığını izledim. Demir bir bidondaki kezzap ve asitli suya ana kartları döktüler. Bütün kartlar o suyun içerisinde eridi ve altınlar da su yüzeyine çıktı” dedi.

Kaynak: Karar

E-Atık Geri Dönüşümünün Önemi

Elektronik atıkların geri dönüştürülmesi yalnızca çevrenin korunmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yeni materyaller çıkarma ihtiyacını da azaltır. Altın, gümüş ve diğer değerli metaller için madencilik, sera gazı emisyonlarına ve diğer çevre sorunlarına katkıda bulunan çok fazla kaynak ve enerji gerektirir.

Elektronik atıkları geri dönüştürerek, elektronik cihazlar üretmek için gereken yeni malzeme miktarını azaltabilir, böylece karbon ayak izimizi azaltabiliriz. Aynı zamanda tehlikeli maddelerin çevreye ve insan sağlığına zarar verebilecekleri çöplüklere gitmesini de engeller.

Sonuç olarak, kullanmadığınız elektronik cihazlarınızı atmaya karar vermeden önce bir dakikanızı ayırıp değerlerini değerlendirin. Bu cihazları geri dönüştürerek sadece ekstra para kazanmakla kalmaz, aynı zamanda elektronik atıkları azaltmaya ve çevreyi korumaya da yardımcı olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu