EKONOMİ

Cebinde 1 TL, 25, 50 Kuruş Olanlara Uyarı: Darphane Duyurdu

Türk Lirası Ağırlık ve Değer Değişimleri Yaşıyor

Son zamanlarda, Türk lirası, ülkenin ekonomik çabalarının bir sonucu olarak bazı değişikliklerden geçmektedir. Enflasyon krizi ve yükselen döviz kurları nedeniyle uzun yıllardır liranın değeri düşüyor. Buna cevaben Darphane, madeni paraların ağırlık ve değerinde değişiklik yaptı. Mağdur olabilirsiniz paraların gramı düştüğü için otomatlarda geçmiyor. 

Son raporlara göre madeni paraların ağırlığı düşürüldü ve bu süreçte 1 TL olan toplam maliyet 10 TL’ye çıkarıldı. Sonuç olarak 1 TL şu an demir olarak iki katına satılıyor. 14 yıl sonra bir ilk olan 1 liranın ağırlığının artık eskisinin iki katına çıktığı ortaya çıktı.

Darphane Üretimde Yüzde 30 Tasarruf Sağlıyor

Darphane, 14 yıl sonra ilk kez Türk lirasında bazı değişikliklere gitti. Artan maliyetlerle birlikte madeni paraların ağırlığı 1 lira 50 kuruş düşürüldü. Bu yeni değişikliklerle birlikte Türk lirası yarım milimetre inceldi ve üretim maliyetleri yüzde 30 oranında düşürüldü.

Değişiklikler kapsamında madeni paralarda kullanılan bakır, çinko ve nikel oranlarında da değişiklik yapıldı. 1 lira 8,2 gramdan 6,6 grama, 50 kuruş 6,8 gramdan 5,5 grama inerek madeni paraların ağırlığı da azaldı.

Madeni paraların ağırlıkları değişirken kalınlıkları da yarım milimetre azaltıldı. İlk olarak 1 lira ve 50 kuruşluk madeni paralar piyasaya çıkmış, 1, 5, 10 ve 25 kuruşluk madeni paralar üzerinde çalışmalar devam etmektedir.

Türk lirası, ülkenin ekonomik zorluklarını gidermek için madeni paraların ağırlığı ve değeri değiştirilerek bazı önemli değişiklikler geçirdi. Darphane’nin çalışmaları, üretim maliyetlerinin yüzde 30 oranında düşürülmesini sağladı ve bu önemli bir başarıdır. Bu değişikliklerin ekonomi üzerinde istenen etkiyi yaratıp yaratmayacağını ve liranın değerini dengelemeye yardımcı olup olmayacağını yalnızca zaman gösterecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu