EKONOMİ

TÜİK: Nüfusun yüzde 27’si ‘kiracı’:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye nüfusunun kiralık konutlardaki payı, bir önceki yıla göre yüzde 26,8’den 2022’de yüzde 27,2 oldu.

TİUK’un yoksulluk ve yaşam koşulları araştırmasına göre kendi meskeninde yaşayan nüfusun oranı 2021’de yüzde 57,5’ten geçen yıl yüzde 56,7’ye geriledi.

Kendi konutunda yaşamadığı halde kira ödemeyenlerin oranı, 2021’de kaydedilen yüzde 14,6’nın biraz üzerinde yüzde 15,1 oldu.

Ankete katılanların yaklaşık yüzde 33,6’sı izolasyon nedeniyle ısınma sorunu yaşadıklarını ve konutlarında sızdıran çatılar, nemli duvarlar, zeminler ve temeller ile pencere çerçevelerindeki sorunlar gibi diğer sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Yaklaşık yüzde 22’si trafik ve endüstri nedeniyle kirlilik ve diğer çevre sorunları yaşadıklarını söyledi.

Katılımcıların yüzde 59’dan fazlası, 2021’e göre 4,3 puan düşüşle ipotek ve konutla ilgili maliyetler dışında ödeme taksitleri veya borçları olduğunu söyledi.

TÜİK, “Hanelerin yaklaşık yüzde 59,6’sı evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını karşılayamayacaklarını, yüzde 41,5’i ise iki günde bir etli, tavuklu veya balıklı yemek yiyemeyeceklerini bildirdi.”

Bir hanenin yüzde 31’i beklenmedik finansal harcamaları karşılayamıyor, yüzde 20,4’ü evini yeterince ısıtamıyor ve yüzde 65,4’ü eskimiş mobilyaları değiştiremiyor.

TÜİK araştırmasına göre Türkiye’deki göreli yoksulluk oranı 2021’e göre değişmedi.

Göreli yoksulluk, hanehalkı gelirinin belirli bir düzeyin altında olduğu bir durumdur.

TÜİK, “Ortanca eşdeğer hanehalkı kullanılabilir gelirinin yüzde 50’si olarak belirlenen yoksulluk sınırına göre yoksulluk riski oranı, 2021’e göre değişmeden yüzde 14,4 oldu” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu