EKONOMİ

Devlet otomobil bayilerini denetliyor

Hükümet , potansiyel tüketicilerin yeni arabalara erişimini zorlaştıran uygulamalar yapan otomobil bayilerine ağır para cezaları öngören yeni düzenlemeler getirdi .

Yetkililer, yeni otomobiller için otomobil üreticileri veya distribütörler tarafından belirlenen tavsiye edilen fiyatın üzerinde fiyat talep etmeleri halinde, bayilerin ikinci el otomobil satma lisanslarını bir yıl süreyle iptal edecek.

Ayrıca, tüketicileri ekstra özellikler için ödeme yapmaya zorlamaları halinde lisansları askıya alınacaktır.

Tüketicileri eski araçlarını yenileriyle değiştirmeye zorlayan ve eski arabaları için piyasa fiyatının altında teklif veren bayilerin lisansları askıya alınacak.

Ayrıca, envanterlerinde araçları olduğu halde araba satmayı reddetmeleri halinde para cezası ve ehliyetlerinin askıya alınmasıyla karşı karşıya kalacaklar.

Bu tür uygulamalarda bulunan bayilere “stokçuluk” suçundan 4,5 milyon liraya kadar para cezası verilecek.

Bu faaliyetlerini durdurmamaları halinde ikinci el araç satış ruhsatları süresiz olarak iptal edilecektir.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, sosyal medya platformlarından gelen şikayetler üzerine bayilerle otomobil pazarındaki sorunları görüşmek üzere toplantı yaptı.

Yetkililer, hemen hemen tüm bayilerin 2. el otomobil satmaya ve bu araçların satışından büyük meblağlar elde etmeye başladığını söyledi.

“İlk uyarı olarak lisanslarını bir yıl süreyle askıya alacak bir düzenleme getirdik. Gerekirse 2. el araç satma ruhsatlarını iptal edeceğiz” dedi.

Bu tür uygulamalara karıştığı için ceza alan bayilerin isimlerinin bakanlığın internet sitesinde açıklanacağı belirtildi.

Otomobillere yoğun bir talep var ancak çip sıkıntısı ve lojistik sorunlar nedeniyle pazardaki arz yeterli değil.

Nisan ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları bir önceki yıla göre yüzde 63 arttı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği’nin (ODMD) verilerine göre binek araç satışları yüzde 70 artarak 77 bin 400 adet olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 40 artarak 20 bin 300 oldu .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu