EKONOMİ

Bakan: Gabar petrolü Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 12’sini karşılayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, güneydoğu Gabar bölgesinde bulunan petrol rezervlerinin Türkiye’nin ihtiyacının yüzde 12’sini karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi. Gabar sahasında günlük üretim kapasitesinin 100 bin varil civarında olacağını söyleyen Dönmez, üretimin 180 bin varile çıkacağını sözlerine ekledi.

Bakan, özel yayın kuruluşu Habertürk ile yaptığı röportajda, Gabar sahasındaki brüt rezervin 1 milyar varil olduğunu söyledi.

Dönmez’e göre Türkiye’deki rafineriler yeni bulunan petrolü işlemeye hazır. Oradan da petrol İzmir veya Kocaeli’deki rafinerilere gönderilebilir. Kırıkkale ilinde de rafinerimiz var. Gabar petrolünü orada işleyebiliriz.”

Dönmez, Türk rafinerilerinin günlük 40 milyon varil petrol işleme kapasitesine sahip olduğunu sözlerine ekledi.

“Gabar’ın güneyindeki tarlalarda daha fazla arama faaliyeti yürüteceğiz.”

‘Enerji bağımsızlığı için önemli’

Devlete ait TPAO yaptığı açıklamada, yeni keşfin Türkiye’deki karadaki en büyük petrol keşfini temsil ettiğini ve Cudi-Gabar sınır bölgesinde daha fazla keşfedilmeyi beklediğini söyledi .

TPAO, 2023 yılı sonuna kadar tam saha geliştirme planını oluşturmak için arka arkaya değerlendirme kuyuları açacak ve kuyu testleri yapacak.

Aybüke Yalçın-1 arama kuyusundan test üretimi 2023 Nisan ayı sonunda başladı ve TPAO’ya göre Türkiye’deki petrol üretimini iki kattan fazla artırdı.

Bu keşfin Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedefine ulaşmasına yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Melih Han Bilgin, Gabar’da yeni bulunan petrolün ekonomik değerinin 70 ila 80 milyar dolar arasında olduğunu söyledi.

Yaklaşık 36 kilometrekare büyüklüğündeki bu sahada 80-100 kuyu daha açmayı planlıyoruz” dedi.

Kuyunun maliyetinin 2,5 ila 3 milyar dolar arasında olduğunu da sözlerine ekledi.

Bilgin, oraya geçici boru hattı yaptıklarını söyledi. “Kuyu çevresindeki yol koşullarının bozuk olması nedeniyle petrolü Akçay sahasına nakledeceğiz. Ayrıca şantiyede geçici depolama tesisi kurduk.”

Bilgin’e göre Türkiye’de petrol üreten 1.800 kuyu var. Bu kuyulardan 50 bin varil petrol çıkıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu