GÜNDEM

Yurt dışında yaşayan 500 bine yakın Türk oy kullandı

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisine göre, 14 Mayıs’ta yurt içinde dört gün içinde yapılması planlanan seçimler için yurt dışında yaşayan 500 binden fazla Türk vatandaşı oy kullandı .

Recep Özel’in tweet’i, Türkiye’nin 13. cumhurbaşkanı ve milletvekili sandalyelerini belirleyecek olan 14 Mayıs seçimlerine hazırlanırken geldi.

Yurtdışında yaşayan 3,4 milyondan fazla Türk vatandaşı, yaklaşık 277.000’i ilk kez seçmen olmak üzere, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde oy kullanma hakkına sahiptir.

YSK’dan yapılan açıklamaya göre, Türk vatandaşları 9 Mayıs’a kadar belirlenen seçim bürolarında ve 14 Mayıs’a kadar sınır kapılarında randevusuz olarak 73 ülkede 156 noktada oy kullanabilecek.

Dış temsilcilikler, Türk gurbetçilere hafta içi ve hafta sonu yerel saatle 9.00-21.00, başkonsolosluklara bağlı şehirlerde yerel saatle 9.00-18.00 arasında hizmet vermektedir.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda vatandaşlar 20-24 Mayıs tarihleri ​​arasında belirlenen ofislerde oy kullanacak.

YSK, 46 sınır kapısına 4 bin 671 sandık yerleştirdi. Olası bir ikinci tur olması durumunda gümrüklerdeki oy verme işlemi 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar devam edecek.

YSK, en önemli Türk diasporasına ev sahipliği yapan Almanya’nın aynı zamanda 1,5 milyondan fazla seçmenle en yüksek seçmene sahip ülke olduğunu açıkladı. Almanya’da yaşayan Türkler 26 farklı temsilcilikte oy kullanabiliyor.

Almanya’yı sırasıyla 397.086 ve 286.753 seçmenin yaşadığı Fransa ve Hollanda izliyor.

YSK, ülke tarihinde ilk kez Beyaz Rusya, Brezilya, Estonya, Fas, Karadağ, Kore Cumhuriyeti, Libya, Litvanya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Slovakya ve Tanzanya’ya sandık taşıdı. Bu arada konsey, Kuzey Afrika ülkesinde tırmanan çatışmalar nedeniyle Sudan’da kurulacak olan oy sandığını iptal etti.

Başa dön tuşu