GÜNDEM

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve BM anlaşmaya varamadı

BM Sözcüsü Farhan Haq Cuma günü yaptığı açıklamada, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM’nin Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında yeni gemilerin tahıl ihracatı yapmasına izin verme konusunda anlaşmaya varamadığını söyledi.

Söz konusu tarafların daha önce izin verilen gemileri denetlemeye devam ettiğini kaydetti.

Küresel organ ayrıca tüm tarafları İstanbul’daki toplantıda Karadeniz tahıl anlaşmasının devamına ilişkin görüşmelerini sürdürmeye çağırdı.

Haq, “Tüm tarafları görüşmelerine devam etmeye, operasyonel zorlukların üstesinden gelmeye ve girişimin tam olarak uygulanması ve devam ettirilmesi için çalışmaya çağırıyoruz.” dedi.

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM’den teknik personel, Karadeniz tahıl anlaşmasını görüşmek üzere Cuma günü İstanbul’da bir araya geldi.

Haq, “Bugün elimizde, Türkiye Hükümeti’nin topladığı teknik bir toplantı var. Yani, ancak çizgiyi göreceğiz, ancak beklentimiz, önümüzdeki hafta üst düzey bir toplantı yapılacak.”

BM sözcüsü, İstanbul’daki Ortak Koordinasyon Merkezi’nin Cuma günü yeni gemilerin Karadeniz girişimine katılmasına izin verilmesi konusunda bir anlaşmaya varmadığını söyledi.

KİK, daha önce izin verilen gemilerde günlük denetim çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Günlük basın toplantısında konuk konuşmacı olarak konuşan Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Baş Ekonomisti Maximo Torero, Karadeniz tahıl anlaşmasının imzalanmasından bu yana önemli bir rol oynadığını çünkü “tahılların bulunabilirliğini artırdığını” söyledi. dünya” ve “fiyatların düşmesine” izin verdi.

BM destekli girişim kapsamında Ukrayna’dan yapılan sevkiyatların hızı , bu ayın sonunda bir anlaşmanın yenilenmemesi halinde gemilerin mahsur kalmasına ilişkin endişelerin artması nedeniyle yavaşladı .

İlgili kilit taraflardan biri olan Rusya, Moskova’nın 18 Mayıs’ta istifa etmekle tehdit etmesine rağmen konuşmaya devam edeceğini söyledi, bu da önceden plan yapmaya çalışan tüccarlar ve nakliye şirketleri için daha fazla belirsizlik yarattı.

Anlaşmaya göre Ukrayna, 14,9 milyon tonu mısır ve 8,1 milyon tonu buğday olmak üzere 29,5 milyon ton tarım ürünü ihraç edebildi.

Ancak, anlaşmanın ortak koordinasyon merkezinden alınan verilere göre, kargoları almak için gelen gemilerin sayısı son üç haftada günde ortalama üç ila dört gemiden bu hafta günde iki gemiye düştü.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara’nın 18 Mayıs’ta sona erecek olan anlaşmanın daha da uzatılması için çabalarını sürdürdüğünü söylerken, Rusya, Ukrayna ve Türkiye’nin savunma bakan yardımcılarının önümüzdeki hafta bir araya gelmesi bekleniyor.

Geçen ay Rusya, son teslim tarihi yaklaşırken mevcut durumun Karadeniz Tahıl Girişimi’nin uzatılmasına “lehte olmadığını” söyledi .

Türkiye, BM, Rusya ve Ukrayna, Şubat 2022’de başlayan ve küresel gıda güvensizliğini şiddetlendiren Rusya-Ukrayna savaşının ardından durdurulan Ukrayna’nın Karadeniz’deki üç limanından tahıl ihracatına yeniden başlamak için geçtiğimiz Temmuz ayında İstanbul’da bir anlaşma imzaladı.

Üç ülkeden ve BM’den yetkililerle sevkiyatları denetlemek için İstanbul’da bir koordinasyon merkezi veya Ortak Koordinasyon Merkezi (KİK) kuruldu.

Başa dön tuşu