GÜNDEM

Nasa: Yeni uzay teknolojisi elektrikli arabaları sadece beş dakikada şarj edebilir

ABD uzay ajansı, gelecekteki uzay görevleri için NASA tarafından finanse edilen yeni bir teknolojinin, Dünya’da sadece beş dakika içinde bir elektrikli arabayı şarj edebileceğini ve bu tür araçların daha fazla benimsenmesinin önünü açabileceğini söyledi.

ABD’deki Purdue Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) uzun süreli mikro yerçekimi ortamında gerçekleştirilecek iki fazlı sıvı akışı ve ısı transferi deneylerini sağlamak için Akış Kaynama ve Yoğunlaşma Deneyi’ni (FBCE) geliştirdi.

Yeni “aşırı soğutulmuş akış kaynama” tekniği, diğer yaklaşımlara kıyasla büyük ölçüde geliştirilmiş ısı transfer etkinliği ile sonuçlanır ve uzayda gelecekteki sistemlerin sıcaklıklarını kontrol etmek için kullanılabilir.

Araştırmacılar, bu teknolojinin Dünya’da da uygulamaları olabileceğini söyledi: Elektrikli bir arabaya sahip olmayı daha çekici hale getirebilir.

Şu anda, şarj süreleri, karayolu kenarındaki bir istasyonda 20 dakikadan evde şarj istasyonu kullanan saatlere kadar büyük ölçüde değişmektedir.

Uzun şarj süreleri ve şarj yeri, elektrikli araç sahibi olmayı düşünen kişilerin en büyük endişeleri olarak gösteriliyor.

Elektrikli araçların şarj süresinin beş dakikaya düşürülmesi – bir endüstri hedefi – şarj sistemlerinin 1.400 amperde akım sağlamasını gerektirecek.

Şu anda gelişmiş şarj cihazları yalnızca 520 amper’e kadar akım sağlar ve tüketicilere sunulan çoğu şarj cihazı 150 amperden daha düşük akımları destekler.

Bununla birlikte, 1.400 amper sağlayan şarj sistemleri, mevcut sistemlerden önemli ölçüde daha fazla ısı üretecek ve sıcaklığı kontrol etmek için geliştirilmiş yöntemler gerektirecektir.

Son zamanlarda ekip, NASA FBCE deneylerinden öğrenilen tekniği elektrikli araç şarj işlemine uyguladı.

Bu yeni teknolojiyi kullanarak, dielektrik – elektriksel olarak iletmeyen – sıvı soğutucu, akım taşıyan iletken tarafından üretilen ısıyı yakaladığı şarj kablosundan pompalanır.

Araştırmacılar, aşırı soğutmalı akışlı kaynatma, ekibin 24.22 kilowatt’a kadar ısıyı kaldırarak bugün piyasadaki en hızlı elektrikli araç şarj cihazlarının akımının 4,6 katını sunmasını sağladığını söyledi.

Şarj kablosu, elektrikli bir arabayı şarj etmek için gereken süreyi beş dakikaya düşürmek için gereken 1.400 amperin çok ötesinde 2.400 amper sağlayabilir.

Araştırmacılar, “Bu yeni teknolojinin uygulanması, bir aracı şarj etmek için gereken sürenin benzeri görülmemiş bir şekilde azalmasına neden oldu ve elektrikli araçların dünya çapında benimsenmesinin önündeki en önemli engellerden birini ortadan kaldırabilir” diye ekledi.

Başa dön tuşu