GÜNDEM

Google, ChatGPT’ye Karşı Yapay Zeka Alanına Adım Atıyor

ChatGPT şu anda teknoloji kasabasının konuşması. Yapay zeka destekli dil işleme modelinin, bazı şirketler çalışanlarını yeni yazılımla değiştirdiği için dünya çapında kargaşaya neden olduğu bildiriliyor. Google, Yapay Zeka alanında bir başka güçlü rakiptir. CEO Sundar Pichai’ye göre Google, kullanıcıların kendi gelişmiş dil modelleriyle “doğrudan etkileşime girmesine” izin vererek OpenAI’nin ChatGPT’sine meydan okumaya hazır olabilir. Bu, Google’ın arama platformunun münhasırlığını ortadan kaldırırken ve sonunda Google’ın Google Asistan gibi temel hizmetlerini etkilerken, şirket için akıllıca bir hareket olabilir.

Yakın zamanda yapılan bir kazanç görüşmesinde Pichai, Google’ın yapay zekanın gücünden yararlanma planlarından bahsetti ve teknolojinin bir “devrilme noktasına” ulaştığına atıfta bulundu. Ayrıca şirketin üretken AI uygulamalarının oluşturulması da dahil olmak üzere AI’nın ilerlemesine katkıda bulunma geçmişinin altını çizdi . Üretken AI uygulamalarının önemli bir örneği, ilaç keşfidir.

Pichai ayrıca, Google’ın bu sonraki adım için 2022’nin başından beri hazırlandığını ve kullanıcılarla doğrudan etkileşim için piyasaya sürülecek ilk modelin şirketin konuşma yapay zekası LaMDA olacağını belirtti. Kullanıcıların LaMDA ile nasıl etkileşim kuracağı henüz net olmasa da Google, zaman içindeki yeteneklerini ölçerek modeli önümüzdeki birkaç ay içinde kullanıma sunmayı planlıyor.

LaMDA sınırlı kapasitelerde gösterilmiş olsa da, ilk kez daha geniş bir kitleye sunulacak. Microsoft’un ChatGPT’yi Bing Search ve Teams ile birleştirdiği söylentileri ile Google, kendi yapay zeka yeteneklerini gösterme baskısı hissetmiş olabilir.

Teknoloji devi, insanların bilgi arama ve bilgiyle etkileşim kurma şeklini geliştirmek için yapay zekanın gücünden nasıl yararlandığını göstermek için bir etkinlik planladı. 8 Şubat’ta YouTube’da canlı olarak yayınlanacak olan etkinlik, Google’ın gelecekte AI ile ilgili planlarına ilişkin daha net bir fikir sunmayı vaat ediyor. Ayrıca, etkinlik muhtemelen AI’nın Google’ın uygulamaları ve hizmetleriyle entegrasyonunu vurgulayacaktır.

Pichai, Google’ın yapay zekaya temkinli yaklaşacağını, özellikleri kontrollü bir şekilde başlatacağını ve kademeli olarak ölçeklendireceğini vurguladı. Pazarın bu ürünlere hazır olduğuna güvenini ifade etti, ancak toplumun potansiyel çekincelerini kabul etti. Bununla birlikte, yapay zeka ile deney yapma arzusu açık ve Google’ın bu alana adım atma konusundaki temel kararı, gelecekte yapay zeka için büyük şeyler ifade edebilir.

Başa dön tuşu