GÜNDEM

Bu ilaçlar ölüm saçıyor! DSÖ’den 4 şurup için kritik açıklama

Çarşamba günü DSÖ, Hintli bir ilaç firması – Maiden Pharmaceuticals Ltd, Sonipat, Haryana tarafından üretilen dört “öksürük ve soğuk algınlığı” şurubu hakkında tıbbi bir ürün uyarısı yayınladı – potansiyel olarak akut böbrek yaralanmaları ve 66 kişinin ölümüyle bağlantılı olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Gambiya’daki çocuklar.

Dört ürün Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Bebek Öksürük Şurubu, Makoff Bebek Öksürük Şurubu ve Magrip N Soğuk Şurup’tur.

WHO, bugüne kadar şirketin bu ürünlerin güvenliği ve kalitesi konusunda garanti vermediğini söyledi. Dört ürünün numunelerinin laboratuvar analizleri, bunların “kirletici” olarak kabul edilemez miktarlarda dietilen glikol ve etilen glikol içerdiğini doğrulamaktadır.

Dietilen glikol ve etilen glikol tüketildiğinde insanlar için toksiktir ve ölümcül olabilir. Etkileri arasında karın ağrısı, kusma, ishal, idrar yapamama, baş ağrısı, zihinsel durum değişikliği ve ölüme yol açabilecek akut böbrek hasarı sayılabilir. DSÖ, “Ürünlerin tüm partileri, ilgili ulusal düzenleyici makamlar tarafından analiz edilene kadar güvensiz olarak kabul edilmelidir.” Dedi.

Sağlık bakanlığı, DSÖ’nün 29 Eylül’de Hindistan Genel İlaç Kontrolörünü Gambiya’daki ölümler hakkında bilgilendirdiğini söyledi. “CDSCO (Merkezi Uyuşturucu Standart Kontrol Örgütü) konuyu derhal Devlet Uyuşturucu Kontrolörü Haryana ile ele aldı. Ön bulgular, şirketin bu ürünleri şu ana kadar sadece Gambiya’ya ihraç ettiğini gösterdi. Sağlık bakanlığından bir kaynak, ithalatçı ülkenin bu ürünleri kalite parametreleri üzerinde test etmesi ve ürünlerin ülkede kullanıma sunulmadan önce kalitesi konusunda kendisini tatmin etmesi bir uygulamadır” dedi.

Kaynak, ölümün kesin bire bir nedensel ilişkisinin henüz DSÖ tarafından sağlanmadığını ve etiketlerin/ürünlerin ayrıntılarının DSÖ tarafından üretimin kimliğini/kaynağını doğrulamak için CDSCO ile paylaşılmadığını da sözlerine ekledi.

Başa dön tuşu