GÜNDEM

AKP yetkilisi: Deprem illerinde olağanüstü hal 9 Mayıs’ta sona eriyor

İktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi ( AKP ) Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, 4 Mayıs’ta bir televizyon röportajında, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından ilan edilen olağanüstü halin 9 Mayıs’ta sona ereceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Şubat’ta olağanüstü hal ilan edilmesi için KHK yayınladı. TBMM’de, depremlerin vurduğu güneydeki 10 ilde, kararın oylarıyla 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi. ittifak.

Meclis onayının ardından Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Hatay, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa illerinde olağanüstü hal yürürlüğe girdi. Bu şehirler, 6 Şubat’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremle ağır bir şekilde sarsıldı.

Anayasa’nın 119. maddesi uyarınca, olağanüstü hal ile hükümet, bürokratik işlemleri ve yasal yükümlülükleri devre dışı bırakabileceği gibi, bazı özgürlükleri de kısıtlayabilir.

Devletin tüm araç, gereç, arazi ve tıbbi malzemeye vb. el koyma ve 18 ile 60 yaş arasındaki tüm vatandaşlara belirli görevler verme yetkisi vardır. Ayrıca olağanüstü hal kapsamındaki alanlara giriş çıkışları kısıtlayabilir, belirli yerleri boşaltabilir ve insanları bir ilçeden diğerine nakledebilir.

Başa dön tuşu