GÜNDEM

AB, 2024 yılına kadar mobil cihazlar için USB-C şarj cihazlarını zorunlu kılmak için yasa çıkardı

Avrupa Parlamentosu üyeleri tarafından alternatif şarj tekniklerinin kaldırılması yönünde yapılan büyük oylamanın ardından, 2024’te mobil cihazlar için standart bir şarj cihazı kabul edilecek. 2024’ün sonuna kadar tüm küçük ve orta ölçekli taşınabilir elektronik cihazlarda USB-C şarj bağlantı noktaları bulunmalıdır. AB’de pazarlanmak için. Buna akıllı telefonlar ve tabletler, kameralar, kulaklıklar ve taşınabilir oyun sistemleri dahil mobil cihazlar dahildir.

Parlamento on yıl boyunca tek bir şarj cihazı talep etti. Mobil şarj cihazlarının sayısını azaltmaya yönelik gönüllü adımlar, AB müşterileri için sonuç yaratmadı. 23 Eylül 2021’de Komisyon yasama tavsiyesini sundu.

Yeni yasa

Yeni yasa Salı günü meclis oturumunda 602 lehte, 13 aleyhte ve 8 çekimser oyla kabul edildi. AB’nin e-atıkları azaltma ve tüketicileri daha çevre dostu seçimler yapma konusunda güçlendirme çabalarının bir parçasıdır.

  • Yeni kurallara göre, tüketiciler her yeni cihaz satın aldıklarında yeni bir şarj cihazı almak zorunda kalmayacaklar. Bunun yerine, çok çeşitli küçük ve orta ölçekli taşınabilir elektronik cihazlar için tek bir şarj cihazı kullanabilecekler.
  • Kim yaparsa yapsın, kablolu kablo ile şarj edilebilen tüm yeni telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklık ve mikrofonlu kulaklıklar, avuçiçi video oyun konsolları ve taşınabilir hoparlörler, e-okuyucular, klavyeler, fareler, taşınabilir navigasyon sistemleri, kulaklıklar ve dizüstü bilgisayarlar. ve 100 Watt’a kadar güç kullanmak için bir USB Type-C bağlantı noktasına sahip olmanız gerekir.
Teknolojik yeniliği teşvik etmek

Kablosuz şarj giderek yaygınlaştıkça, Avrupa Komisyonu, olumsuz tüketici ve çevresel etkilerden kaçınmak için 2024 yılına kadar uyumluluk kriterlerini gerçekten standart hale getirmelidir. Bu aynı zamanda, tüketicilerin tek bir şirkete bağımlı hale geldiği teknolojinin “kilitlenme” etkisinden de kurtulacaktır.

Tüketiciler için daha iyi bilgi ve seçim

Tüketiciler, özel etiketleme sayesinde mevcut şarj cihazlarının yeni cihazlarla uyumlu olup olmadığını belirleyebilecekler. Alıcılar, yeni bir ürün satın aldıklarında yeni bir şarj cihazı alıp almamaya karar verebilirler. Bu yeni kurallar, tüketicileri şarj cihazlarını yeniden kullanmaya teşvik edecek ve yılda 250 milyon avroya kadar tasarruf sağlayacaktır. Şarj cihazları, yılda yaklaşık 11.000 metrik ton AB e-atığı oluşturuyor.

Sıradaki ne?

AB Resmi Gazetesinde yayınlanmadan önce Konsey Direktifi onaylamalıdır. Yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girer. Üye Devletlerin kuralları aktarmak ve uygulamak için 12 ayı vardır. Kuralın uygulanma tarihinden önce piyasada bulunan ürünler muaftır.

Ortak şarj cihazı sonunda Avrupa’da gerçek olacak. Bu kurallar için on yıldan fazla bir süre bekledik, ancak sonunda mevcut şarj cihazlarını geçmişte bırakabiliriz. Bu geleceğe yönelik yasa, gelecekte yenilikçi şarj çözümlerinin geliştirilmesine olanak tanır ve hüsrana uğramış tüketicilerden savunmasız çevremize kadar herkese fayda sağlayacaktır. Bunlar siyaset için zor zamanlar, ancak AB’nin Avrupa’da milyonlarca insanın hayatını iyileştirecek ve dünyanın diğer bölgelerine de aynı şeyi yapmaları için ilham verecek fikirlerin veya çözümlerin tükenmediğini gösterdik.

Başa dön tuşu