GÜNDEM

Sık sık göz seğirmesi yaşıyorsanız dikkatli olun. Geri dönüşü olmayan sorunlara neden olabilir.

Göz seğirmelerinin genellikle uyku yoksunluğu bilindiği zaman ortaya çıktığı bilinse de uzmanların açıklamalarına göre bu durum ciddi sorunlara neden olabilir. İşte göz seğirmesinin nedenleri…

Hepimizin zaman zaman yaşadığı göz seğirmesini ciddiye almıyoruz, umursamıyoruz. Uzmanlar, yıllardır devam eden yorgunluk ve uykusuzluğun neden olduğu söylenen göz seğirmesinin aslında ciddi sorunların bir işareti olduğunu açıklıyor. Peki göz seğirmesi nedir ve nedenleri nelerdir?

Göz kapağı seğirmesi için tıbbi terim blefarospazmdır. Göz kapağı anlamına gelen blepharo kelimesi ile kontrolsüz, istemsiz kas kasılması anlamına gelen spazm kelimesinin birleşimidir. Göz kapağı birkaç dakika boyunca birkaç saniyede bir istemsiz olarak hareket eder. Bazen, gözün bu daralması özellikle şiddetli hale gelir ve dışarıdan bakıldığında bile fark edilebilir. Göz seğirmesi ataklarının belirli bir periyodu yoktur. Seğirme atakları birkaç gün sürebilir. Ancak haftalarca hatta aylarca seğirme belirtisi olmayabilir. Göz seğirmeleri genellikle ağrısız ve zararsızdır, ancak günlük yaşamda rahatsızlığa neden olabilirler.

Çoğu durumda, göz seğirmesi genellikle tedavi olmaksızın kendi kendine düzelir. Ancak nadir durumlarda, özellikle yüzün diğer bölgelerinde de seğirmeler veya kontrol edilemeyen uzuv hareketleri görülüyorsa, göz seğirmesi kronik hareket bozukluğunun erken bir uyarı işareti olabilir.

Göz seğirmesinin en önemli nedenleri şunlardır:

 

    • göz yorgunluğu 

 

    • Uykusuzluk hastalığı 

 

    • Vitamin ve mineral eksiklikleri 

 

    • Stres 

 

    • Alerji 

 

    • Enflamasyon gibi çeşitli şekillerde sayılabilir. 

 

    • Göz seğirmesinin nedeninin uykusuzluk, yorgunluk, stres, seğirmenin geçici olduğu durumlarda göz yorgunluğundan kaynaklandığı düşünülebilir ve dinlenme sonucunda göz seğirmesi kaybolabilir. 

 

    • Ancak uzun süre tekrarlayan göz seğirmelerinin altında başka bir neden olduğu düşünülerek araştırılmalıdır. 

 

    • Sürekli göz seğirmesi durumunda B12 vitamini, D vitamini, potasyum ve magnezyum düzeylerine bakılmalıdır. 

 

    • Gözde iltihabi veya alerjik bir durum olup olmadığına bakılmalıdır. Bu tetkiklerden sonuç alınamıyorsa beyin ile ilgili tetkikler yapılmalıdır.

Göz seğirmesi nasıl geçer?

Uzun süre bilgisayar başında durmak; seğirmeyi dijital ekrandan dolayı değil, yorgunluktan dolayı dolaylı olarak etkileyebilir. Diğer bir deyişle; Bilgisayarın seğirmeye etkisi, sizi uykusuz bırakan ve yoran diğer aktivitelerin etkisinden farklı değildir.

Göz seğirmesi alerjik bir durum veya çevresel faktörlerden kaynaklanıyorsa bu alerjen madde veya ortamdan kaçınmak etkili olacaktır. Bununla birlikte, bir doktor tarafından reçete edilen bazı ilaçlar, kas seğirmesinin tedavisinde yardımcı olabilir.

Başa dön tuşu