EKONOMİ

Üniversite harçları tavan yaptı, öğrenciler zor durumda

Vakıf üniversitelerinde artan öğrenim ücretlerini ödemekte zorlanan öğrenciler, şimdi de gelecek eğitim-öğretim yılı için açıklanan yeni fahiş zamlarla şaşkına döndü.

Vakıf üniversitelerinin öğrenim ücretlerine yüzde 200’ü aşan zamları, 2022-2023 eğitim öğretim yılının başından bu yana öğrencilerin tepkisini çekiyor.

2022 yılında İstanbul’un Beylikdüzü ilçesindeki bir üniversitenin zam açıklamasının ardından bu konu mahkemeye taşınmış ve mahkeme en fazla yüzde 79,60 zam yapılabileceğine dair emsal teşkil eden bir karar almıştır.

Eğitim-Öğretim yılı başlamadan önce Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, aralarında meslek yüksekokullarının da bulunduğu 79 vakıf üniversitesine öğrenim ücretlerini düşürme çağrısında bulunmuştu.

Ancak, Özel Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğine göre üniversiteler öğrenim ücretini belirleme konusunda herhangi bir kısıtlamaya sahip değildir. Bu nedenle, çoğu üniversite öğrenim ücretlerini fahiş oranlarda artırabilir.

Özel üniversiteler, konseyin uyarılarına rağmen yüksek oranlarda öğrenim ücretlerine zam yapmaya devam ederek, ücretlerini ödemekte zorlanacağını belirten öğrencilerin taleplerini dikkate almayarak, zam oranının ertelenmesini veya indirilmesini istedi.

Bazı öğrenciler, masrafları ve öğrenim ücretlerini karşılayamadıkları için okulu bırakmak zorunda kalabileceklerini iddia ettiler.

2022-2023 Eğitim-Öğretim yılı için yıllık 400.000 Türk Lirasına kadar ücret belirleyen üniversitelerin olduğu öğrenildi .

Öğrenim ücretinin yüzde 50’si burslu ikinci sınıf ebelik öğrencisi , 2022’de öğretim yılı için 24 bin lira ödediğini, bu yıl maliyetin yüzde 100’ü aşarak 51 bin liraya çıktığını ifade etti.

Okul arkadaşlarının çoğunun özel okul öğrencisi oldukları için vakıflardan burs ve burs alamadıklarını vurgulayan Özdemir, kendisinin ve bazı arkadaşlarının aslında okul saatleri dışında çalışarak okul harçlarını kendileri ödediğine dikkat çekti.

Başa dön tuşu