EKONOMİ

Trabzon, 8 Ayda Türkiye’nin Fındık İhracatının Yüzde 37’sini Gerçekleştiriyor

Devam eden 2022-2023 fındık ihracat sezonunun ilk sekiz ayında Trabzon, Türkiye’nin toplam fındık ihracatının %37’sini gerçekleştirdi. Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri Fındık ve Mamulleri Sanayi Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk açıkladı.

Arslantürk’e göre, 1 Eylül 2022’den başlayarak 8 aylık dönemde Trabzon’dan toplam 80 bin 799 ton fındık ihraç edildi. mevsim.

Arslantürk, miras nedeniyle küçülen arazi yapılarının birim maliyetleri arttırması ve rekabet gücünü ortadan kaldırması nedeniyle fındık sektörünün sürdürülebilir bir şekilde yürütülmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Türkiye’deki Fındık Üreticilerinin Karşılaştığı Zorluklar

Arslantürk, yüksek üretim maliyetlerinin üreticilerin bahçelerine yeterince özen göstermesini engellediğini de sözlerine ekledi. Bu durum özellikle fındık gibi endüstriyel tarım ürünlerinde üretim, verim ve kalitenin düşmesine neden olmaktadır.

Ayrıca, Türkiye’nin birim başına verimlilik düzeyinin düşük olması hem üreticinin hem de esnafın karlılığını olumsuz etkilemektedir. Arslantürk’e göre birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek için rekabetçi ve sürdürülebilir bir fındık tarımı politikasına acilen geçilmesi gerekiyor.

Trabzon Türkiye’nin fındık ihracatına önemli katkı sağlamaya devam ederken, üreticilerin karşılaştığı zorluklar sektörün sürdürülebilirliğini ve rekabet gücünü tehdit etmektedir. Bu nedenle, bu zorlukların üstesinden gelmek ve Türkiye’nin fındık endüstrisi için müreffeh bir gelecek sağlamak için çözümler aranması zorunludur.

Başa dön tuşu