EKONOMİ

SON DAKİKA | Asgari ücrette 10 bin TL iddiası! Uzman o noktaya dikkat çekti, işte asgari ücrette doğabilecek rakamlar

Asgari ücrette yeni rakam konuşulurken gündeme 10 bin TL’lik iddia geldi. Yılbaşında yüzde 50’yi aşan zammın ardından Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 zam yapıldı. Herkes Aralık ayında asgari ücretle ilgili alınacak kararı merak ederken, 10 bin TL iddiası gündeme geldi. Uzmanlar enflasyonun üzerinde bir artış olacağının altını çizerken asıl soru, zammın yıla mı yoksa 6 aylık zam üzerine mi yayılacağıydı. Sabah yazarı Faruk Erdem, Youtube kanalında asgari ücrette 10 bin TL iddiasına cevap vererek karşılaşılabilecek rakamları açıkladı. İşte son dakika asgari ücret haberlerinin detayları…

“YENİ YIL İÇİN YÜKSEK BEKLENTİLER”

“Asgari ücretin belirlenmesinde parametre enflasyon olacak. Geçmiş yıllara baktığımızda hep enflasyonun 5-10 puan üzerinde bir artış oldu. Son bir yılda yani 2022’de artış oldu. Enflasyonun yüzde 50 üzerinde. Temmuz’da ara zam ve yüzde 30 zam gerekiyordu .Net asgari ücret daha fazla yapılarak 5 bin 500 TL’ye çıkarıldı. Türkiye’de her yerde olduğu gibi enflasyonist bir ortam var. Bu yüksek enflasyonun ardından yüksek ve güçlü bir asgari ücret artışı bekleniyor. Asgari ücrette memur ve emeklilerde olduğu gibi ek bir artış olabilir.

“2023 YILINDA MUHTEMEL GELİR VE DAMGA VERGİ ALINMAYACAKTIR”

2022 yılında asgari ücretin üzerindeki gelir ve damga vergisi kaldırılmış, asgari ücrete yapılan zam bir miktar daha yükseltilmiştir. Bu sistem muhtemelen 2023’te de devam edecek ve bir asgari ücret vergisi olacak.

ASGARİ ÜCRET 10 BİN TL OLABİLİR Mİ?

Tabii ki, etrafta dolaşan çok sayıda numara var. Enflasyon, asgari ücreti belirleyen en önemli parametrelerden biri oldu ve enflasyon oranının üzerinde artışlar yapıldı. Şimdi nasıl hesaplanır? Temmuz ayındaki artışın ardından brüt asgari ücret 6.471 TL’ye yükseltildi. Kesintilerin ardından net asgari ücret 5 bin 500 TL’ye ulaştı. Bu hesaplamada gelir ve damga vergisi yoktur. Enflasyonun üzerinde bir zam için 10 bin TL’lik konu gündeme geldi. Yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 65’tir. Anketlere bakıldığında %70-75 enflasyon hedefi var. %70’lik bir enflasyon oranında %10 ilave ile brüt asgari ücret 11,647 TL’ye, net net tutar ise 9,900 TL’ye ulaşmaktadır. Elbette yıllık asgari ücrete yüzde 80 zam yapıldığında bu rakama ulaşmak mümkün olmayacak. Temmuz ayındaki artışa sadece yüzde 80’lik bir artış yapılırsa asgari ücret olan 10 bin liraya yaklaşmış olacağız. Yüzde 70 artış olursa net asgari ücret 9 bin 350 TL olacak. 4.253 TL’nin üzerine yayılırsa yani asgari ücret yüzde 80 artarak 7.656 net asgari ücretle sonuçlanacak.”

Başa dön tuşu