EKONOMİ

Pandemi döneminde verilen cezalar silinecek, cezasını ödeyenlere iade yapılmayacak

AKP Grup Başkan Yardımcısı Mustafa ElitaşTürkiye Büyük Millet Meclisi’nde düzenlediği basın toplantısında bugün TBMM’ye sunacakları Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hakkında bilgi verdi.

KONUT GÜNEŞ ENERJİSİ 50 KİLOVATA KADAR VERGİ MUAFİYETİ

  • Kanunun ilk maddesinde gelir vergisinden muaf olan esnafa ilişkin bir düzenleme yer almaktadır. Bildiğiniz gibi 7-8 ay önce konut çatılarında 10 kilovata kadar elektrik, güneş veya rüzgar enerjisi üretiminde muhasebeye gerek yoktu. 6-7 ay önce yaptığımız düzenleme ile 25 kilowatt’a çıkardık. Hem dünyadaki enerji krizini hem de yenilenebilir enerji kaynaklarını desteklemek amacıyla, vatandaşlardan yoğun talep olduğu için konut çatılarında 50 kilovata kadar elektrik üretimi vergisiz olacak.
  • İşverenler, işyerlerinde çalışanlarına yiyecek sağladıkları takdirde bunu doğrudan gider olarak yazabilirler. Ama nakit olarak verdiklerinde vergi ve sigorta primlerine tabiydi. İşverenler Ramazan boyunca yemek dağıtıyorlardı. 51 liralık kısmın para vermeleri halinde vergi ve sigorta primine tabi olmayacağına dair bir düzenleme getiriyoruz. Bununla işverenler ve çalışanlar rahata kavuşmuş olacak.
  • Kanunun yürürlük tarihinden 1 Temmuz 2023 tarihine kadar işverenler, çalıştırdıkları kişilere elektrik ve doğalgaz yardımı yapmaları halinde vergi ve sigorta primlerinden muaf tutulacak. Nakit olarak yardım etseler de hem gelir vergisine hem de sigorta primine tabiydiler. Bu kapsamda 1 Temmuz 2023 tarihine kadar işverenler tarafından bin liraya kadar doğalgaz ve elektrik yardımı şeklinde yapılacak yardımlar gelir ve sigorta vergisinden muaf tutulacak.
  • 1 milyon liraya kadar olan Ar-Ge desteğini 2 milyon 500 bin liraya çıkarıyoruz. Araştırma ve geliştirme faaliyetlerindeki artışı hızlandırmak için yapılan düzenlemedir. Yurt dışında inşaat işlerinde çalışan işçilerin ücret ödemelerini gelir vergisinden muaf tutuyoruz.

“2.7 MİLYAR LİRA CEZA UYGULANMIŞTIR”

  • Maske ve sokağa çıkma yasağını ihlal eden vatandaşlarımıza toplam 2,7 milyar lira ceza yazıldı. 2,7 milyar lira rakamından da vazgeçiliyor.
  • Tıp ve diş hekimliği fakültesi son sınıf öğrencilerine asgari ücret kadar ücret ödenir. Devlet üniversitelerini değil tüm üniversiteleri kapsayan tıp ve diş hekimliği okuyan öğrencilerimize 5 bin 500 TL ücret ödeniyor.

SGK’nın taşınmazları elektronik ortamda satılacak.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) taşınmazlarının elektronik ortamda satışına ilişkin gelişme var… Ayrıca yurt dışında yaşayan bir vatandaş Türkiye’ye arabayla gelirse, bu vatandaş 2 yıl içinde gitmemek kaydıyla kullanma hakkına sahiptir. yurt dışı. Herhangi bir şekilde uçakla başka bir ülkeye gittilerse, “Türkiye’den arabayla neden ayrılmadınız?” diyenlere cezalar vardı. O cezalarda af yoluna gidiyoruz.
  • Varlık yönetim şirketlerine devredilen alacak tutarı 2 bin 500 TL’nin altında; Bu 892 bin 866 kişiyi ilgilendiren bir durum. Kanunda bir durum daha var; “2 bin 500 liraya kadar olan kısmı ikiye katlamaya Maliye Bakanlığı yetkili” diyor. Bakan artarsa, varlık yönetim şirketlerinin 5 bin lira ve altındaki alacakları nedeniyle vatandaş doğrudan tasarruf edecek.

DÖVİZ KORUMALI MEVDUAT 2023 SONUNA KADAR DEVAM EDECEK

Elitaş, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Elitaş, “Döviz korumalı mevduatın vadesini bir yıl uzatıyoruz. Para korumalı mevduatlar 2023 yılı sonuna kadar devam etmektedir.

Elitaş, icrası mümkün olan 2 bin liraya kadar olan borçların daha çok GMS şirketlerine olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

  • Çoğunlukla GMS şirketlerinde olduğu gibi 9 milyon dosya ve 5 milyon kişiyi içeren durum. 2.500 TL’ye kadar olan kısmın tahsil kabiliyeti olmayanlar tarafından varlık yönetimine devredilmesi nedeniyle, paranın anaparasını anapara ile birlikte varlık yönetim şirketine devrettikleri için, 10 bin TL’lik alacak tutarı 10 bin TL olup, takip maliyetleri devam etmektedir. Bunu da 2 bin 500 TL’ye kadar olan yönetim şirketlerinin alacak dosyalarını tasfiye ederek kamu kaynaklarından karşılıyoruz. Varlık yönetim şirketlerinde ise rakam 4,3 milyar lira. Bu rakamın 5 bin liraya çıkarılması halinde ise kanunun verdiği yetki çerçevesinde 892 bin kişi 2 bin 500 ve altı (borçlu) ve 1 milyon 100 bin kişi 5 bin lira ve altı (borçlu) olacak. Bu süreçte bakan yetkiyi kullanırsa o da vazgeçilir.

17 EKİM PAZARTESİ İLE BAŞLAYAN HAFTA GÖRÜŞECEKTİR

Elitaş, “Bir an önce gerçekleşmesini bekleyen 52 maddelik bu parçayı vatandaşları heyecanla bekletmek yerine, inşallah bu kanun teklifini 17. haftadan itibaren hazırlamış olacağız. Biliyorsunuz bu tasarı 90 maddelik bir süreçti. Ama bazı malzemeleri ayırıp üç poşette hazırlamayı uygun gördük.”

Plan ve Bütçe Komisyonu ile ilgili maddeleri gündeme getirmeyi planladıklarını belirten Elitaş, bu yıl üç torba halinde gelecek kanun tekliflerini sonuçlandırmayı planladıklarını kaydetti.

ARABA GALERİLERİNE 300 BİN LİRAYA KADAR CEZA YAPILABİLİR

Elitaş, otomobil bayilerinin ikinci el araç satışında 6 yıl süreyle kullanıldığını teyit etmemeleri halinde ödedikleri cezanın alt sınırını 10 bin liraya, üst sınırını ise 300 bin liraya çıkaracaklarını bildirdi. aylar. Elitaş, bu sınırın aracın değerine göre yönetmelikle belirleneceğini söyledi.

Koronavirüs pandemisi sırasında maske takmama ve sokağa çıkma yasağını ihlal etme cezasını ödeyenlerden paralarını geri alıp almayacakları sorulduğunda Elitaş, “Onların iadesi yapılmaz. Bilirsiniz, tüm düzenlemelerde oradadır. Onu nasıl takip edeceksiniz, ne yapacaksınız?

Başa dön tuşu