EKONOMİ

Nisan Enflasyon Rakamları Açıklandı: Kuzu Eti Fiyatları Fırladı, Elektrik Fiyatları Düştü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’de tüketici fiyatları Nisan ayında önemli ölçüde arttı. Ayın en yüksek fiyat artışı yüzde 21,47 gibi şaşırtıcı bir artışla kuzu etinde kaydedildi. En yüksek fiyat düşüşü ise yüzde 15’lik düşüşle elektrikte yaşandı.

TÜİK raporunda ayrıca, kuzu eti fiyatlarındaki artışın ardından dana eti fiyatlarının yüzde 13,34 arttığı, karayoluyla şehirlerarası yolcu taşımacılığının ise yüzde 12,05 arttığı belirtildi. Bunu yüzde 11,73’lük artışla patates ve bazı yumrulu bitkiler izledi.

Bunların dışında birçok üründe de Nisan ayında önemli fiyat artışları yaşandı. Kanatlı eti fiyatları yüzde 9,97 artarken, şarküteri ürünleri ve diğer et çeşitleri yüzde 9,48 arttı. Mücevher, saat ve kol saatlerinde de yüzde 7,12, taze meyve fiyatları yüzde 6,47 arttı. Bunu sırasıyla yüzde 5,13 ve yüzde 4,57 artışla gıda hizmetleri ve kahve izledi.

Nisan Ayı Fiyat Düşüş Eğilimleri

Bazı ürünlerde önemli fiyat artışları yaşanırken, bazılarında ise fiyatlarda kayda değer düşüşler yaşandı. TÜİK raporuna göre nisan ayında en yüksek fiyat düşüşü yüzde 15’lik düşüşle elektrikte yaşandı. Bunu yüzde 4,66 düşüşle sıvı hidrokarbonlar, yüzde 2,89 düşüşle margarin izledi. Diğer katı ve sıvı yağlar yüzde 1,32, kişisel ulaşım araçlarının akaryakıt ve yağları yüzde 1,24 azaldı. Ev temizlik malzemeleri de yüzde 1,15 düşüş kaydederken, kurutulmuş sebzeler yüzde 1,03 düşüş kaydetti. En az fiyat düşüşü ise sadece yüzde 0,13’lük düşüşle yumurta ve yumurtalı ürünlerde görüldü.

Nisan ayı enflasyon rakamları Türk tüketicisi için karışık bir tablo çiziyor, bazı ürünler önemli ölçüde pahalılaşırken, bazılarında ise fiyatlarda kayda değer düşüşler yaşanıyor.

Başa dön tuşu