EKONOMİ

Maaş zamlarında “2008” detayı! Enflasyon oranı yanı sıra 3600 ek gösterge farkı yansıyacak

Kritik Ocak 2023 zam döneminden kısa bir süre önce, memurlar ve emekliler maaş hesaplarını başlattılar. Memur ve memur emeklileri için yılın ilk 6 ayına göre açıklanan artış oranı yüzde 41,69 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 42,35 zam yapıldı. Enflasyon rakamlarına göre şekillenen maaş artışlarıyla milyonlarca kişinin yakından takip ettiği Eylül ayı enflasyon verileri Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. Buna göre, enflasyon Eylül ayında aylık yüzde 3,1 artarken, yıllık yüzde 83,5 oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 3 aylık enflasyon oranı yüzde 7,05 oldu. Memurlar ve memur emekliler için yüzde 8,05 zam oranı ortaya çıktı.

ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili yaptığı son açıklamada, “İnşallah yeni yıldan sonra gerek tamamlanan yatırımlar, gerek makroekonomideki iyileştirmeler, gerekse artışlarla ülkemizde güzel bir havanın esmesini sağlayacağız. çalışanların maaşlarında.”

YILSONU ENFLASYON TAHMİNİ NEDİR?

Resmi Gazete’de yayınlanan Orta Vadeli Program (OVP) tahminine göre yüzde 65 oldu. Bu öngörü gerçekleşirse, yılın ikinci yarısında memur ve memurların maaş artışı yüzde 16,99’a ulaşacak. Merkez Bankası’nın Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre bu rakam yüzde 67,73 olarak açıklandı. Bu tahmine göre 2022 yılının ikinci yarısında memur ve memurlar için Ocak 2023 zam oranı yüzde 18,83 olarak hesaplandı. AA Finans’ın 15 ekonomistin katıldığı yılsonu enflasyon beklentisi araştırmasının sonuçlarına göre; 2022 için enflasyon beklentisi ise yüzde 73,88 olarak gerçekleşti. Bu hesaba göre memur ve emekli memurlar için Ocak 2023 zam oranı yüzde 23,14 oldu.

Temmuz artış döneminde memur ve emekli memurlara yüzde 7 toplu iş sözleşmesi artışı sağlanırken, bu rakam Ocak 2023 döneminde yüzde 8 olacak.

ASGARİ EMEKLİ MAAŞI 4 BİN 500 LİRAYA YÜKSELEBİLİR

Ocak ayında memur ve emeklilere yönelik ek bir iyileştirme de gündemde. Bu artışlardan birinin emeklilerin taban maaşında olması bekleniyor. Temmuz ayında 3 bin 500 liraya çıkarılan taban aylık ödemesinin Ocak ayında yeniden artırılması gündemde. Bu konudaki karar Aralık ayında veya en geç Ocak ayı başında verilecek. Ayrıca, ilave iyileştirmelerle memur ve emeklilerin zam oranlarının artırılacağı yönünde beklentiler bulunmaktadır. Lobide konuşulan rakam bu rakamın 4 bin-4 bin 500 lira olacağı.

1 OCAK’TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK 3600 İLAVE GÖSTERGE YÖNETMELİĞİ

Öte yandan 5,3 milyon memur ve emekli memuru kapsayan 3600 ek gösterge yönetmeliği 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak. Yönetmelik ile birinci derece memur olmak kaydıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğretim mezunu polis memurları ile 4 yıllık yükseköğretimden mezun olan sağlık çalışanları ve din görevlilerinin ek göstergeleri belirlendi. alan sınırlaması olmaksızın 3600’e çıkarılacaktır. Ek gösterge, 2008’den önce çalışmaya başlayan memurların emekli ikramiyesi ve emekli maaşlarını önemli ölçüde, 2008’den sonra göreve başlayanların ise sadece emekli ikramiyelerini etkileyecektir.

Başa dön tuşu