EKONOMİ

Gabar’da petrol keşfi Türkiye’nin enerji durumunu değiştirecek

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Gabar’daki son petrol keşfinin Türkiye’nin enerji durumunu önemli ölçüde iyileştireceğini belirtti. Eskişehir’de düzenlenen bir kariyer fuarında konuşan Bakan Dönmez, Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervleri ile Şırnak Gabar Dağı’nda yeni keşfedilen petrol rezervlerini anlattı. Karadeniz’deki keşfin bazıları tarafından şüpheyle karşılandığına, ancak çalışmalar ilerledikçe daha fazla insanın buna inanmaya başladığına dikkat çekti.

Gabar Dağı’ndaki yeni petrol rezervinin Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltması beklendiği için heyecanla karşılandı. Bakan Dönmez, bu başarıyı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın azmine, ekibinin özverisine ve çok çalışmasına bağladı. Petrol ve doğal gaz da dahil olmak üzere enerji ithalatının ülkenin en önemli ithalat kalemlerinden birini oluşturması nedeniyle bu keşfin Türkiye’nin cari açığına olumlu etki edeceğini sözlerine ekledi. Türkiye sadece geçen yıl enerji ithalatına 95 milyar dolar harcadı.

Türkiye’nin nükleer teknoloji yolundaki ilerlemesi

Bakan Dönmez, Türkiye’nin nükleer teknolojideki ilerlemesine de değinerek, Mersin’de nükleer tesis statüsüne kavuşan nükleer santrale ülkenin nükleer yakıt getirdiğini belirtti. Tesisteki 4 ünite faaliyete geçtiğinde ülke elektrik tüketiminin yüzde 10’unu karşılayabilecek duruma gelecek.

Bakan, nükleer teknolojinin sadece enerji bağlamında gerekli olmadığını vurguladı; diğer alanlarda, özellikle sağlık alanında geniş uygulamaları vardır. Nükleer tıp, görüntüleme, teşhis ve tedavide yaygın olarak kullanılmaktadır. Türkiye’nin mühendis ve uzmanları bu alanlarda kendilerini geliştirmek ve araştırmalar yapmak için çalışıyorlar. Türkiye Enerji, Nükleer ve Madencilik Araştırma Enstitüsü (TENMAK), tıp alanındaki ihtiyaçları karşılamak için ekipman ve altyapı kurmuş bir Nükleer Araştırma Enstitüsüne sahiptir. Bakan Dönmez, Türkiye’nin nükleer enerji alanındaki çalışmalarının ilerlediğini ve gelecekte daha iyi haberlerin beklendiğini sözlerine ekledi.

Başa dön tuşu