EKONOMİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ilk sinyal! Asgari Ücret İlk Kez 5 Haneye Çıkabilir

Türkiye’de Asgari Ücret İlk Kez 5 Haneye Çıkabilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son dönemde yaptığı enflasyon açıklaması, Türkiye’de Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağına dair umutları artırdı. Hükümet şu anda asgari ücreti yükseltmek için üç farklı model düşünüyor ve bunların tümü, ücretin beş haneli rakamlara ulaşmasını sağlayacak, tarihi bir kilometre taşı.

Asgari ücreti artırmanın temel hedeflerinden biri, maaşlar üzerindeki vergileri ayarlayarak işçilerin satın alma gücünü artırmaktır. Hükümet ayrıca çalışanların gelirini artıran politikalar uygulamaya koymayı planlıyor. Taslak çalışmaları, işçi temsilcisi TÜRK-İŞ ve işveren temsilcisi TİSK’in katkılarıyla yürütülmektedir.

Türkiye’de Asgari Ücreti Arttırmanın Üç Olası Formülü

Ankara’daki kaynaklara göre Türkiye’de asgari ücreti artırmanın üç olası formülü var. İlk seçenek %25 zam, ikincisi %30 zam ve üçüncü seçenek %35 zamdır. Ayrıca yıllık enflasyon rakamları, Temmuz ayında asgari ücret artışının %21,43 ile %26,61 arasında olabileceğine işaret ediyor.

Devlet %25 zam yaparsa aylık net asgari ücret 10.633 TL, brüt ücret 12.510 TL olacak. Yüzde 30 zam için aylık net asgari ücret 11.058 TL, brüt ücret 13.010 TL olacak. Yüzde 35’lik artışa ise hükümet onay verirse aylık net asgari ücret 11.475 TL, brüt ücret ise 13.500 TL olacak.

Hükümet, asgari ücreti enflasyon oranının üzerine çıkarmanın, ekonomik kalkınmanın faydalarının gelir ölçeğinin en altındakilere yayılmasına yardımcı olacağını umuyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu, önerilen ücret artışını görüşmek üzere Haziran ayında toplanacak. Komisyon, karar verme sürecinde altı aylık enflasyon rakamlarını temel kriter olarak kullanacak.

Ücret artışına destek sinyali veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, komisyonun belirleyeceği rakam için son sözü söyleyecek. Erdoğan, Ordu’da yaptığı son seçim konuşmasında, yüksek enflasyon oranına atıfta bulunarak, Türk çalışanlarının ve emeklilerinin karşılaştığı ekonomik zorlukları hafifletme sözü verdi.

Yeni asgari ücretin belirlenmesi için yasal süreç, Erdoğan nihai rakamı onayladığında başlayacak. Hükümetin hangi formülü seçeceği konusunda hâlâ bazı belirsizlikler olsa da, birçok işçi ve işçi sendikası, asgari ücretteki bu tarihi artışın, Türkiye’nin yüksek yaşam maliyetiyle mücadele edenlere çok ihtiyaç duydukları rahatlamayı getireceğinden umutlu.

Başa dön tuşu