EKONOMİ

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’den EYT Staj Açıklaması

Türkiye’de Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorunu, uzun süredir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bu konuda birçok kesimden talepler gelirken, çalışma hayatının üst düzey yetkilileri de açıklamalar yapmaya devam ediyor. Son olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’ye ilişkin staj ve çıraklık mağdurlarını ilgilendiren bir açıklama yaptı.

Staj ve çıraklığın EYT’ye dahil olup olmayacağına ilişkin sorulan soru üzerine ise Bilgin, “Sigorta sistemi iş akdine dayanan bir sistem. Yani siz buraya genç bir arkadaşımız staj için geldiği zaman onunla bir iş akdi yapıyor musunuz? Yok. İş akdi yaparsanız sigorta kaydı yaparsınız işe alırsınız. Staj yaptığı için de devlet staj sürecinde onu korumak için sağlık sigortası veriyor. Diğeri ise sosyal sigorta sistemi ile emeklilik sigortasını kapsayan bir şey. İkisini birlikte kapsayan bir şey. Sağlık sigortası stajda farklı bir şey. Dolayısıyla o eğitimin bir parçasıdır. Onu diğeriyle karıştırmamak lazım” dedi.

“Kamu Çalışanlarımızla İlgili Düzenlemeyi Temmuz’da Yapacağız”

Bakan Bilgin, Kamu Çerçeve Protokolü Görüşmelerine ilişkin de işçi sendikaları ve işveren sendikasının önerdiği teklifler arasında uygun bir yol bulacaklarına vurgu yaparak, “Optimum bir noktada buluşacağız. Belli bir aşamaya geliriz diye ümit ediyorum arkasından da toplu sözleşmemizi imzalarız. Kamu çerçeve anlaşmasında, işçi konfederasyonlarının beklentisi yüzde 45 zam düzeyinde. Kamu işveren sendikamızın önerdiği daha düşük orandaydı. Biz onu 40’a kadar çektik. O arada bir yerde buluşabiliriz diye ümit ediyorum. 350 bin kamu işçisinin en az yaklaşık asgari ücret düzeyinde gelirleri var. Biz bunu 12 bin liraya yükseltmeyi önerdik. Kamu çalışanlarımızla ilgili düzenlemeyi zaten Temmuz’da yapacağız. Temmuz’da da kamu çalışanlarına enflasyon artı refah payını getireceğiz inşallah. Enflasyonun düştüğünü de dikkate alırsak refah oranını arttıracak bir düzenlemenin gelmekte olduğunu söyleyebilirim” ifadesini kullandı.

Başa dön tuşu