EKONOMİ

Bedava Doğalgaz Kararı Resmi Gazetede

Devlet, Doğal Gaz Kullanım Ücretlerini ve Vergilerini Karşılayarak Tüketiciler İçin Sıfır Masraf Sağlıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), geçtiğimiz günlerde doğalgaz tüketimine ilişkin sistem kullanım bedellerine ilişkin usul ve esasları Resmi Gazete’de yayımladı. Karara göre, 24 Nisan-31 Mayıs tarihleri ​​arasındaki doğal gaz tüketimine ilişkin tüm kullanım ücretleri ve vergiler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak. Bu, toplam ödenecek tutarın faturada ‘0’ TL olarak gösterileceği anlamına gelir. Ayrıca hatalı tahakkuk eden faturalar iptal edilecek ve tahsil edilen tutarlar firmalar tarafından 3 iş günü içerisinde nakden ve defaten tüketicilere iade edilecektir.

‘Doğal Gaz Tüketimi İçin Sistem Kullanım Ücretlerine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin Uygulanması’ kapsamında yer alan bu düzenlemeden yaklaşık 19,7 milyon abone yararlanacak. Ayrıca 1 Mayıs 2024 tarihine kadar ve 25 metreküpe kadar doğal gaz tüketim bedeli faturadan düşülecek. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’a göre bu girişim, vatandaşların cebinde 40 milyar TL kalmasını sağlayacak.

EPDK Başkanı Kararın Tüketiciler ve Ülke Ekonomisi Üzerindeki Faydalarını Vurguladı

EPDK’nın son dönemde aldığı doğal gaz kullanım bedellerinin ve vergilerin karşılanması kararının hem tüketiciler hem de ekonomi üzerinde önemli bir etki yaratması bekleniyor. Karara göre tüketiciler, 24 Nisan-31 Mayıs tarihleri ​​arasında doğalgaz tüketimleri için herhangi bir ücret ödemeyecek. Bu sayede yaklaşık 19,7 milyon aboneye 40 milyar TL gibi önemli bir tasarruf sağlanacak.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu kararın önemine dikkat çekerek, bu zorlu dönemde tüketicilere maddi açıdan kolaylık sağlayacağını vurguladı. Tahsil edilen tutarların tüketicilere 3 iş günü içerisinde nakit olarak iade edileceğini ve birikimlerini zamanında almalarını sağlayacağını belirtti.

Ayrıca bu girişim, tüketici harcama gücünü artırarak ülke ekonomisine de olumlu katkı sağlayacaktır. Tüketiciler ceplerindeki fazla parayı diğer zaruri harcamalar için değerlendirerek ekonominin büyümesine katkıda bulunabilirler.

Doğalgaz kullanım ücretlerinin ve vergilerin karşılanması kararı, bu zor zamanlarda geçim sıkıntısı çeken tüketiciler için önemli bir rahatlama oldu. Bu girişim hiç şüphesiz tasarruf etmelerine ve satın alma güçlerini artırmalarına yardımcı olacak ve ülke ekonomisinin büyümesine de katkıda bulunacaktır.

Başa dön tuşu