EKONOMİ

Asgari ücret rakamı ilk kez paylaşıldı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demirö zCumhurbaşkanlığına bağlı bir heyet Çorum’a geldi.

Gazetecilerle görüşen ve gündemi değerlendiren Demiröz, asgari ücret artışı ve EYT ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Demiröz, şunları söyledi:Son 2 yılda pandemi ve ardından savaş nedeniyle tüm dünyanın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların yanı sıra diğer sorunlar da ülkemizi etkilemiştir. Ama bu sorunları çözecek olan AK Parti’dir. Sene başından beri kolları sıvadık ve özellikle dar gelir grubundaki eksikliklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Alt gelir grubundaki kardeşlerimizin gelirlerini yükselterek 2022’nin ilk çeyreğinde 7,3, ikinci çeyreğinde 7,6 büyüyen dünyada ikinci olan Türkiye’yi bir an önce ekonomik sıkıntılardan kurtaracağız. ve bir önceki dönemde dünyada yaşanabilir ülkeler arasında 10. sırada yer alan ülkemizi ülkemize taşımaktır.” söz konusu.

“EKONOMİK SORUNLAR VAR AMA ‘HIZLI’ ÇÖZÜYOR…”

Ekonomik sorunlar var, ancak bunlar çabucak çözülüyor. Meclis açıldı. Yaz aylarında sahada aldığımız notlarla ilgili eksikliklerle ilgili kanunlar hazırlanacak. Yakın gelecekte, kanunlar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hızla çıkarılacaktır. Türkiye ekonomisi büyüyor. Asgari ücreti ikinci dönem enflasyon farklarını tekrar ekleyerek belirtmeyeceğim ama herkesin beklediğinin üzerinde bir rakam olacak.

“TÜRKİYE’Yİ MACR OLARAK BÜYÜTTÜK”

Bunu yaparken hep alt gelir gruplarını düşündük. Türkiye makrosunu büyüttük. Bundan sonra mikro düzeyde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bürokraside bazı sıkıntılar gelecek yıla kadar tamamlanacak. 2023 yılında 4 trilyon 600 milyar liranın üzerinde bir bütçe hazırlıyoruz. Bu, Türkiye tarihinin en büyük bütçesi. 2023 yılında Türkiye’de yapılacak seçimleri ve yatırımları kapsayacak bu bütçe ile özellikle alt gelir gruplarını rahatlatacak.“dedi.

Türkiye artık oynanacak bir ülke değil ve masada masayı kuran ülke konumuna geldi.Demiröz, “Son yıllarda dünya coğrafyasındaki gelişmeleri hepiniz takip ediyorsunuz. Ülkemizin prestiji nereden geldi, biz 100 milyon dolar isterken nereden geldik, ‘Gelecek yüzyıl Türkiye’nin yılı olacak’‘ diyen bir Cumhurbaşkanımız var. Onun liderliğinde ülkemiz dünyadaki prestijini çok daha ileriye taşıyor” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NA YENİDEN YÜKLENDİ

CHP’nin başörtüsü meselesini de değerlendiren Demiröz, şunları söyledi:Hiç görülmemiş başörtüsü konusunu gündeme getiriyorlar. Ayrıca konuşkandır. Yasa yapalım. Bugün Türkiye’de başörtüsü sorunu yok. Herkes örtbas edebilir ve istediği gibi giyinebilir. Ama Cumhurbaşkanımız davet etti, anayasayı değiştirelim dedi. Göreceğiz, önümüzdeki günlerde acele başladı. Türkiye kelimelerle yönetilmez. Türkiye tüm dünyanın gözü üzerinde olan bir ülkedir. Siyasi baskılarla bir yanda güneydoğuda, diğer yanda Ortadoğu’da çatışmaları izliyoruz. 2010’dan 2020’ye kadar o bölgenin nereden geldiğine, Türkiye’nin nasıl kardeşlik kurduğuna tanık oldum. Mücadele devam ediyor. Kürt kardeşlerimizi hep yalan ve aldatma ile bu duruma getirdiler. PKK’nın Kürt sorunu yoktur. Kürt kardeşlerimizin PKK denen bir sorunu var. PKK’yı kuran belli, DEAŞ’ı kuran da belli. Şimdi onlara silah verdiği açık. Birini alır, diğerini verir. Tek amaçları Türkiye’yi sarmal sarmak.“dedi.

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücretle ilgili bir gazeteci tarafından sorulan Demiröz, “5 bin 500 lira net veriyoruz ve işverenlere vergi muafiyeti var. Asgari ücret olan 5 bin 500 lira net olunca vergisi işverene düşüyor biliyorsunuz. Ayrıca herkes asgari ücretin devleti ilgilendirdiğini ve devlete yük getirdiğini düşünüyor. Asla böyle bir şey yoktur.

Asgari ücret, özel sektörde hem işçiyi hem de işvereni koruyarak çalışma barışı adı altında normal bir rakam belirlemeye çalışıyor. İkinci dönemde 6. aydan sonraki enflasyonu da hesaba katarsanız şu anki hesaplamalarıma göre konuşulacak bir şey değil, pazarlıklar bile başlamadı ama 7 bin 500’ün üzerinde bir asgari ücret düşünülebilir. Dediğim gibi, henüz hiçbir şey tartışılmadı.

Özellikle benim tahminim asgari ücret var ve işverenler gelir vergisinden muaf, damga vergisinden muaf. Onunla, onun üzerindeki ücretlilerde bu sınıra kadar olan gelirler vergiden muaf olacak. Çok yakında Kredi Garanti Fonu’ndan yine küçük esnafımıza 50 milyar lira vereceğiz. Yakında açılacaktır. Bu nedenle esnafımızın yanındayız. Çarşıyı gezerseniz üreticimizin başı dertte değil. Emekliler ve asgari ücretliler sadece sabit gelirle sorun yaşayabilir. Biz onların tespitlerini yaptık ve o destekler de yakında verilecektir. Yeni paketler var. Başkanımız bu müjdeleri verecek.” söz konusu.

EYT SORUNU

EYT üyeleri için yürütülen çalışmalarla ilgili de açıklamalarda bulunan Demiröz, şunları kaydetti:Mevzuatta EYT diye bir kelime yok. Sadece yaşı nedeniyle emekli olamayanlar var. Yaşar Okuyan döneminde AK Parti’den önce 1999’da çıkarılan bir kanun var. AK Parti’nin çıktığını herkes biliyor ama emeklilik yaşı nedeniyle emekli olamayanlar 1999’da çıktı.

Normal emeklilik fonları bütçeden muaftır. Bütçe ile ilgisi yoktur. Çalışanlar bu para için prim öder ve emekliler bu fondan ödenir. Dünyada 4 çalışanın parası 1 emekliye veriliyor. Maalesef ülkemizde emeklilik o kadar erken bir yaşta ki kadın 38, erkek 43 yaşında. Yani insanlar yeni işe başlama yaşında emekli oluyor.

11970’lerde merhum Süleyman Demirel bir yasa çıkardı ve o yasayı oy için iptal etti. 1990’ların sonunda Turgut Özal yine bozulan bir yasa çıkardı. Bu yasalar çiğnenmemiş olsaydı, bugün sosyal güvenlik sistemimiz yoluna girecekti. Ama maalesef bunlar bozulunca 1.8 kişinin yatırdığı parayı 1 kişiye vermek zorunda kaldık. Bir süre emekli olmadık.

Şu anda 38 milyon çalışanımız ve 13 milyon emeklimiz var. Türkiye 4-5 yıl sabretseydi bu sistem dönerdi. Ancak sabretmedik. Yoğun talep olunca Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz ve milletvekillerimiz tarafından yasanın çıkarılması ve ortak akılla emekliliğin sağlanması gündeme geldi. Çalışmalar yapılmıştır. Son olarak bakanımızın ifadesi ile verilmektedir. Tasarı geldikten sonra şartlarını konuşmakta fayda var. Türkiye’de SGK’ya bütçeden 780 milyar TL destek veriliyor. Bu bizim kara deliğimiz. Almanya bunu gördü. Sistemi kurdum. Siyasi sebeplerden dolayı yıllarca bu işi yaptıramadık. İyi bir uzlaşmayla isteyen 4,5 milyon kişiyi emekli edeceğiz.” söz konusu.

Başa dön tuşu