EKONOMİ

“Alo vergi kaçırıyorlar” demeniz yeterli! Vergi kaçıranı ihbar edene ikramiye verilecek!

İhbar kısaca, suçlu saydığı birini veya suç saydığı bir olayı yetkili makama gizlice bildirme ele verme anlamındadır. Ülkemizde hangi konuda olursa olsun yapılan ihbarlar genel olarak bir husumet sonucu kendini mağdur veya aldatılmış gören kişiler tarafından yapılmaktadır. Yoksa süregelen iş yanlış yapılıyor da olsa eğer o güne kadar ihbarcıya bir sorun getirmemiş ise ihbar müessesesi pek kullanılmamaktadır.

Yine ülkemizde ilginç olan konu ihbarcıya bakış açısının olumsuz olmasıdır. Her ne kadar yanlış giden veya usulsüz yapılan işlemlerin düzeltilmesi amacıyla ihbar edilmekte ise de ihbar edilenler yaptıkları işlemlerden dolayı kendilerini sorgulamaktan çok merak ettikleri veya bulmaya gayret ettikleri şey ihbarcının kendisidir. Kanunların suç saydığı olayları öğrenen ve tespit eden kişilerin yetkili makamlara haber vermeyi bir vatandaşlık görevi olarak kabul etmeleri gerekir. Bunun tersi her ne şekilde olursa olsun suça ortak olmaktır.

Ne kadar ikramiye verilir?

İhbarcılara yaptıkları bildirim sonucunda; İhbar ikramiyesi, tebliğ edilen mükellefe tahakkuk eden verginin %10’u üzerinden hesaplanır; Bunun 1/3’ü nakit olarak ödenir. Kalan kısım için tahsilattan ödeme yapılır.

DUYURU: ALO 124 VERGİ İHBAR HATTI
İHBAR İKRAMİYESİ

İşte tüm bunlar dikkate alınarak suç sayılan işlemleri yetkili makamlara haber verenleri teşvik etmek amacıyla belirli konularda ve belirli şartlarda ihbarcıya ikramiye ödenerek bu yönde teşvik uygulanmaktadır. Ancak çoğu vatandaşlarımız tarafından bilinen bir konu olmadığından çok da uygulama olanağı bulunmamaktadır .Bu nedenle bu yazımızın konusunu vergi ihbarı sonucu ödenecek ihbar ikramiyesinin hangi şartlarla yapılacağı ve ne şekilde ödeneceğidir.

Kaynak: ismmmo.org.tr

Başa dön tuşu