GÜNDEM

Böyle çay içmeyin! Kanser riskini 5 kat artırıyor

Çay tiryakilerinin gün boyunca bardaklarda tükettiği favori içeceklerden biri olan çay, faydaları ve zararları ile zaman zaman ön plana çıkmaktadır. Ancak bu lezzetli içecek sıcak ya da kaynatılarak içildiğinde vücut için büyük tehlike oluşturabilir.

Yapılan yeni araştırmalarla özellikle sigara içenlerde kötü bir sonucun beklendiği öğrenildi. Söz konusu araştırma, her gün sigara kullananların sıcak çay içmemesi gerektiğini ortaya koydu.

Annals of Internal Medicine adlı tıp dergisinde çayla ilgili önemli bir araştırma yayınlandı. Araştırmaya göre; Sıcak veya çok sıcak çay içmek özellikle sigara kullanan kişilerde büyük tehlike oluşturarak yemek borusu kanseri riskini beş kat artırmaktadır.

DÜNYADA EN SIK GÖRÜLEN 8. KANSER

Özofagus kanseri dünya çapında en sık görülen sekizinci kanserdir. Ölümcül bir hastalık olarak bilinen yemek borusu kanseri, her yıl yaklaşık 400.000 ölüme neden olmaktadır.

SİGARA KULLANICILARININ DİKKATİNE!

Özellikle duman, midede asit reflüsü ve sıcak sıvılar yemek borusunda tekrarlayan yaralanmalara neden olabilir. Pekin Üniversitesi Epidemiyoloji ve Biyoistatistik Bölümü Profesörü. Jun Lv, araştırmalara göre sıcak çayın sigara ve  kullanmayan kişilerde yemek borusu kanseri riskini artırmadığını açıkladı. Ancak Jun Lv, tütün kullanan kişilerde kanser riskinin arttığı sonucuna ulaştıklarını belirtti.

Çayın yanı sıra diğer çok sıcak içeceklerin yemek borusunu duman gibi kansere neden olan maddelere karşı daha savunmasız hale getirebildiği bilinmektedir. Sıcak sıvı yemek borusunun astarını tahriş ederek iltihaplanmaya ve hücrelerin daha hızlı büyümesine neden olabilir. Çay veya başka bir sıcak sıvı içmek yemek borusunu kaplayan hücrelerin bariyer işlevini bozabilir ve orada bulunan dokuya diğer kanserojenlere göre daha fazla zarar verebilir.

Başa dön tuşu