GÜNDEM

CHP yurt dışı oyları için seçim kuruluna başvuracak

Milliyet gazetesinin Ağustos ayında bildirdiğine göre, ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP ), yaklaşan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinde daha fazla Türk’ün oy kullanabilmesi için yurtdışındaki sandık sayısının artırılması için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuracak. 16.

Türkiye’nin yurt dışında, özellikle Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde, oy kullanma haklarını Türk diplomatik temsilciliklerinde kullanabilen çok sayıda vatandaşı bulunmaktadır.

Ancak CHP yetkilileri, Türk diplomatik misyonlarından uzakta yaşayan birçok Türk’ün oy kullanmaya gitmekten kaçındığına inanıyor. CHP’nin yurtdışındaki sandık sayısını artırmanın yollarını bulmak için YSK’yı arayacağını da sözlerine ekledi.

CHP’nin bu görüşü, İstanbul’da düzenlenen ve CHP’nin yurt dışı örgütlenmesini güçlendirme çabalarına odaklanan bir çalıştayda tartışıldı. CHP genel başkan yardımcısı Seyit Torun hafta sonu gazetecilere verdiği demeçte, çalıştaya 15 ülkeden CHP temsilcilerinin katıldığını söyledi.

“[Oy sandıklarının sayısını artırmak] Dışişleri Bakanlığı ve YSK’nın sorumluluğundadır. Bunun takipçisi olacağız. Yurt dışı örgütlerimizin en büyük beklentisi ve talebi seçime katılımın artmasıdır” dedi.

2018 seçimlerinde yurt dışında yaşayan yaklaşık 1,3 milyon Türk, 3 milyon seçmen arasından oy kullandı . Ya Türkiye’nin diplomatik temsilciliklerinde ya da sınır kapılarında oy kullandılar.

Başa dön tuşu