EKONOMİ

Araba Satışında Yeni Dolandırıcılık Yöntemine Dikkat: Aracınızı Alıp Satıyormuş Gibi Yapan Dolandırıcılar

Araç almak ya da satmak isteyen vatandaşlar, çeşitli internet sitelerine ilan vermeyi tercih ediyor. Ancak araç satışlarında tespit edilmesi oldukça zor olan yeni bir dolandırıcılık yöntemi ortaya çıktı. Alıcılar ve satıcılar internet üzerinden işlem yaparken dikkatli olmalıdır. İşte araba satışında şeytanın aklına gelmeyecek sahtekarlık…

Dolandırıcılık: Arabanızı Başkasına Satmak

Bu yeni dolandırıcılık yönteminde dolandırıcılar, satıcıdan araç alıyormuş gibi yapıp daha sonra aynı aracı satacak başka bir müşteri buluyor. Dolandırıcı noterdeki satış için iki tarafa da randevu verir, parayı alıcıdan alır ve ortadan kaybolur. Yani hem gerçek alıcı hem de gerçek satıcı bu noktada mağdur oluyor.

Bu dolandırıcılığın ilk adımı, dolandırıcının arabanın sahibiyle iletişime geçip aracı satın almayı teklif etmesidir. Dolandırıcı daha sonra kapora öder ve henüz almadığı aracı başkasına satmak için harekete geçer. Aracın piyasa değerinden daha düşük bir fiyata satılması dolandırıcının anında müşteri bulmasını kolaylaştırıyor.

Dolandırıcı, müşteriye şehir dışında olduğunu ve araçla yeğeninin ilgilendiğini söyler. Yeğeninin satış vekaletine sahip olduğunu iddia eder ve alıcıya yeğeniyle değil, kendisiyle konuşması talimatını verir. Dolandırıcı, birbirinden habersiz olan alıcı ve satıcıyı notere çağırır. Alıcı, aracın bedelini aracın gerçek sahibi olduğunu düşündüğü dolandırıcının hesabına gönderir ve dolandırıcının tuzağına düşer.

Bayi işletmecisi Serkan Kebapçı’ya göre, alıcı ve satıcılar işlem yaparken dikkatli olmalı. Satıcı ile bizzat görüşerek onun ruhsat sahibi ve aracın gerçek sahibi olduğunu doğrulamalıdırlar. Satıcı, aracı başkası adına sattığını iddia ediyorsa, bu bir tehlike işareti olarak değerlendirilmelidir. Alıcı bu detaylara dikkat ederek ruhsat sahibi ile muhatap olarak ekspertiz yapabilir ve notere götürebilir. Bu sayede ruhsat sahibinin borcu, harcı, haciz vb. hakkında sorgulatarak hesabına para yatırdıktan sonra en ufak bir sorun yaşamayacaklardır.

Uzmanlar Uyarıyor: Dolandırıcıların Tuzağına Düşmemek İçin Her Adım Kontrol Edilmeli

Uzmanlar, araç alırken veya satarken alıcı ve satıcıların dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıyor. Dolandırıcıların tuzağına düşmemek için işlemin her adımını kontrol etmeleri gerekiyor. Dolandırıcılar giderek daha sofistike hale geliyor ve dolandırıcılık planlarını tespit etmek giderek daha zor hale geliyor. Bu nedenle, yeni dolandırıcılık yöntemlerinden haberdar olmak ve gerekli tüm önlemleri almak çok önemlidir.

internetten araç alırken veya satarken dikkatli ve tedbirli olmak önemlidir. Alıcılar ve satıcılar, muhatap oldukları kişinin kimliğini doğrulamalı ve herhangi bir şüpheli davranışa karşı dikkatli olmalıdır. Gerekli önlemleri alarak ve uzman tavsiyelerine uyarak dolandırıcıların tuzağına düşmekten kendilerini koruyabilirler. Unutmayın, önleme tedaviden daha iyidir!

Başa dön tuşu