MEMUR HABER

Yurt dışındaki seçim için daha fazla sandık gerekiyor

Türkiye’de yaklaşan seçimlerde kullanılan gurbetçilerin oy sayısının yaklaşık 1,2 milyona ulaşması, hükümeti yurt dışında ek sandıklar kurmaya sevk etti .

Yurt dışında yaşayan 3,4 milyondan fazla Türk vatandaşı, 14 Mayıs’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için kendi ülkesinde oy kullanma hakkına sahiptir ve bunların yaklaşık 277.000’i ilk kez seçmendir.

Yurt dışında yaşayan 1,16 milyondan fazla Türk vatandaşı oy kullandı ve önümüzdeki hafta daha fazlasının gelmesi bekleniyor. Bu, 2018 seçimlerinde kullanılan 1 milyon oyundan önemli bir artışı temsil ediyor.

Buna göre Türk hükümeti, Almanya, Fransa ve Hollanda gibi büyük Türk topluluklarının yaşadığı ülkelerde ek sandıklar kurmaya hazırlanıyor. Hükümet ayrıca yurt dışında yaşayan Türkleri oy kullanmak ve demokratik sürece katılmak için kayıt yaptırmaya çağırdı.

Denizaşırı oylar, cumhurbaşkanlığı anketlerinde yarım puana kadar katkıda bulunabilecekleri ve potansiyel olarak sonuçları etkileyebilecekleri için belirleyici olabilir.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin en önemli diasporasını barındıran ve aynı zamanda 1,5 milyon civarındaki en fazla seçmeni barındıran Almanya ile dokuz ilde ilk kez sandık kurulması konusunda anlaşamayınca Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu. ) bu bölgelere yakın kutu sayısını artırmak için.

YSK, Düsseldorf ve Essen’de sekizer, Stuttgart ve Hannover’de altışar, Karlsruhe ve Nürnberg’de dört, Frankfurt, Kassel ve Münster’de ikişer olmak üzere toplam 42 ek sandık kurulmasına karar verdi. Kurul ayrıca bir toplantıda Fransa, Hollanda, Avusturya ve Lüksemburg’da toplam 32 ekstra oy sandığı kurulmasını kararlaştırdı.

Türkiye, ülke tarihinde ilk kez Beyaz Rusya, Brezilya, Estonya, Fas, Karadağ, Kore Cumhuriyeti, Libya, Litvanya, Malezya, Nijerya, Pakistan, Portekiz, Slovakya ve Tanzanya’ya sandık taşıdı. Bu arada konsey, Kuzey Afrika ülkesinde tırmanan çatışmalar nedeniyle Sudan’da kurulacak olan oy sandığını iptal etti.

YSK’ya göre Türk vatandaşları, 9 Mayıs’a kadar belirlenen seçim bürolarında, 14 Mayıs’a kadar ise 73 ülkede 156 sınır kapısında randevu almadan oy kullanabilecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması durumunda vatandaşlar 20-24 Mayıs tarihleri ​​arasında belirlenen ofislerde oy kullanacak.

YSK ayrıca 46 sınır kapısına 4 bin 671 sandık kurdu. Olası bir ikinci tur olması durumunda gümrüklerdeki oy verme işlemi 28 Mayıs saat 17.00’ye kadar devam edecek.

Başa dön tuşu